Aproximativ 15% dintre tipruile de gumă de mestecat promit că furnizează utilizatorilor suplimente ce îmbunătăţesc sănătatea. Aşadar cercetătorii au încercat să analizeze dacă astfel de produse sunt eficiente.
Studiul analizează în premieră absorbţia vitaminelor prin intermediul gumei de mestecat, conform specialistului în nutriţie Joshua Lambert din cadrul Colegiului de Ştiinţe Agricole din Universitatea de Stat din Pennsylvania. Conform
Futurity, rezultatele sugerează că
guma de mestecat ar putea reprezenta o strategie de reducere a deficienţei de vitamine, o problemă existentă la nivel global.
„Am fost surpins că, până acum, niciun cercetător nu a studiat produsele de mestecat ce conţin suplimente”, a declarat Lambert. Pentru a descoperi dacă aceste produse au efect, specialiştii au analizat 15 persoane ce au mestecat două tipuri de suplimente şi au măsurat nivelul a opt vitamine eliberate de vitamine în salivă. În cadrul unui experiment separat cu aceleaşi persoane, cercetătorii au măsurat nivelul de
vitamine din plasmă.
Cercetătorii au utilizat un alt tip de gumă ce nu conţinea suplimente în cadrul studiului. Lambert şi colegii săi au descoperit că guma de mestecat a eliberat retinol, tiamină, riboflavin, niacinamidă, piridoxină,
acid folic, cianocobalamin, acid ascorbic şi alfa tocoferol în saliva participanţilor.
În cazul analizei
plasmei, specialiştii au descoperit o concetraţie mai mare de retinol (75-96 procente), piridoxină (906-1.077 procente) şi acid ascorbic (64-141 procente).
Cele mai uşor de absorbit vitamine sunt B6 şi C. De asemenea, cercetătorii au observat un nivel crescut de vitamine solubile în grăsimi precum vitamina A derivată din retinol şi vitamina E derivată din alfa tocoferol.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: